Jak opravit přepínač sprchy: Návod krok za krokem

Sprchové přepínače jsou často používanými komponenty ve vaší koupelně a jejich opotřebení je tak poměrně častý jev. Oprava přepínače sprchy může zahrnovat několik kroků, v závislosti na konkrétní závadě. Tento článek poskytuje návod, jak na to.

Diagnostika problému

Než začnete s jakoukoli opravou, je důležité nejprve identifikovat, co je příčinou problému s přepínačem sprchy. Některé běžné problémy mohou zahrnovat přepínač, který je zaseklý, nefunguje správně, nebo neumí správně přepínat mezi sprchou a vodovodní baterií.

Odpojení vody

Před zahájením jakéhokoli opravářského úkolu je důležité vždy odpojit vodu. Toto by mělo zahrnovat odpojení hlavního vodovodního ventilu a otevření přepínače sprchy, pro ujištění, že veškerá voda byla vyčerpána.

Odemčení a vyjmutí přepínače

Nyní můžete začít s demontáží přepínače sprchy. To obvykle zahrnuje odšroubování krytu přepínače, což by mělo být možné provést pomocí šroubováku. Jakmile je kryt odstraněn, měl by být přepínač volný a může být vyjmut.

Oprava nebo výměna přepínače

Pokud je přepínač zaseklý nebo nefunguje správně, nemusíte měnit celou baterii může být možné jej opravit pomocí čištění a mazání. Pokud to nezlepší jeho funkci, může být nutné přepínač vyměnit. Nový přepínač by měl být stejného typu a velikosti jako původní, aby správně pasoval a fungoval.

Častou a nejjednodušší záchranou je však důkladné vyčištění. Mnozí by se při selhání přepínače obrátili na kompletní výměnu vodovodní baterie, ale šikovný kutil ví, že jednoduchá řešení mohou být velmi efektivní. Potíž s přepínačem je obvykle triviální. Přepínač sprchy na vodovodní baterii je místem, kde se často usazuje vodní kámen nebo drobné nečistoty. Právě toto usazení může způsobit, že přepínač přestane fungovat správně, což vede k nežádoucímu samovolnému vypínání sprchy. Díky důkladnému vyčištění přepínače získáte opět plně funkční sprchu a ušetříte peníze, které byste jinak museli vynaložit na nákup nového koupelnového vybavení.

I když je tento problém nepříjemný, není neřešitelný. Systém většiny vodovodních baterií je velmi podobný. Začneme tím, že odšroubujeme sprchovou hadici. Po jejím opatrném sejmutí se soustředíme na zařízení, které spojuje sprchovou hadici a tělo vodovodní baterie.

Znovusměrování a testování

Jakmile je oprava nebo výměna přepínače dokončena, může být přepínač opětovně umístěn a kryt připevněn zpět na své místo. Po opětovném zapnutí vody by měla být sprcha otestována, aby se ujistila, že přepínač správně funguje.

Pamatujte, že pokud se cítíte nejistí při opravě přepínače sprchy, nebo pokud se problém nezlepší, je vždy nejlepší obrátit se na odborníka. Profesionální instalatér bude mít potřebné nástroje a znalosti k diagnostice a řešení jakéhokoli problému, který by mohl vzniknout.

Videonávod na opravu přepínače vanové baterie

Vyberte si tu pravou sprchovou baterii z naší nabídky

Sprchové baterie nabízíme v různých tvarech, velikostech a barvách. Některé typy jsou nástěnné, některé na okraj vany, a některé jsou namontované na zdi. Některé jsou klasické, jiné mají nastavitelné proudy a dávkovací systémy. Některé mají sprchové hlavice s integrovanou termostatickou jednotkou a další funkcemi.