Výška sprchové baterie: Průvodce instalací a montáží

Při instalaci nové sprchové baterie je jedním z klíčových faktorů, které je třeba zvážit, její správná výška. To může ovlivnit nejen pohodlí a funkčnost sprchy, ale také celkový vzhled koupelny. Níže najdete několik důležitých bodů, které byste měli vzít v úvahu při určování výšky sprchové baterie a postup montáže.

1. Výška sprchové baterie

Výška sprchové baterie se obecně řídí standardizovanými doporučeními, které zohledňují průměrnou výšku dospělé osoby. Výška sprchové baterie by měla být obecně mezi 100 cm až 120 cm od podlahy. Tato výška umožňuje snadný přístup k ovládání průtoku vody a teploty, aniž byste museli dosahovat příliš vysoko nebo se ohýbat nízko.

Pokud však budou sprchu používat malé děti nebo lidé s omezenou pohyblivostí, může být vhodnější nastavit výšku baterie níže, aby byla snadno dostupná.

2. Měření a označování

Před instalací sprchové baterie je důležité správně změřit a označit místo, kde bude baterie umístěna. Použijte vodováhu, aby bylo zajištěno, že označené místo je rovné. Při označování je také důležité zohlednit, zda baterie vyžaduje podomítkovou instalaci (za obklad) nebo zda bude viditelná.

3. Instalace

Po označení správné výšky můžete začít s instalací sprchové baterie. Budete potřebovat nástroje jako vrtačku, šroubovák a kleště. Následujte pokyny výrobce, které by měly být přiloženy k vaší sprchové baterii. Ujistěte se, že jsou všechny spoje a připojení pevné a těsné, abyste předešli úniku vody.

4. Kontrola

Po instalaci provedete kontrolu, abyste se ujistili, že všechny části fungují správně a není žádný únik. Pokud narazíte na jakékoliv problémy, obraťte se na odborníka nebo výrobce.

Pamatujte, že instalace sprchové baterie je složitá úloha, která vyžaduje přesnost a dovednosti. Pokud nejste zkušení v instalaci sanitárního zařízení, je doporučeno najmout odborníka, aby zajistil bezpečnou a efektivní instalaci. Pamatujte také, že správná výška sprchové baterie může výrazně zvýšit komfort a pohodlí vaší koupelny.

Přibližná tabulka, která zohledňuje výšku osoby a doporučenou výšku montáže sprchové baterie:

Výška osoby Doporučená výška montáže sprchové baterie
150 - 160 cm 90 - 100 cm
160 - 170 cm 95 - 105 cm
170 - 180 cm 100 - 110 cm
Větší než 180 cm 110 - 120 cm

Pamatujte, že tyto hodnoty jsou přibližné a ideální výška montáže sprchové baterie se může lišit v závislosti na konkrétních potřebách a preferencích uživatele. Je také důležité si uvědomit, že v některých případech může být nutné dodržet určité stavební kódy nebo normy.

Výška sprchové baterie: Průvodce instalací a montáží

Ukázka sprchové baterie Grohe.

Videonávod jak nainstalovat termostatickou sprchovou baterii

Pokud se chcete podívat i na videonávod jak na instalaci sprchové baterie, tak doporučujeme video od GROHE.