Montáž sprchového boxu: Krok za krokem

Montáž sprchového boxu může vypadat jako náročný úkol, ale s pravými nástroji a správným postupem to může být dosaženo bez přílišné námahy. Zde je krok za krokem průvodce, který vám pomůže s instalací sprchového boxu v koupelně.

Samotné montáži předchází výběr ideálního místa pro umístění sprchového boxu. Na to je třeba vzít v úvahu několik faktorů. V následujících odstavcích se podíváme na klíčové aspekty, které by měly ovlivnit vaše rozhodování.

1. Prostor:

Prvním a nejdůležitějším faktorem je prostor. Sprchový box by měl být umístěn tak, aby bylo kolem něj dostatek prostoru pro snadný přístup a otevírání dveří. Navíc, pokud je sprchový box příliš těsně mezi ostatními prvky koupelny, může to ztížit čištění a údržbu. Pro představu, minimální doporučená plocha pro sprchový kout je 80x80 cm, ale větší prostory jsou obvykle komfortnější. Sprchový box by měl být umístěný na podlaze, která je odolná vůči vodě a stěny, které budou za boxem by taky měli být efektivně ochráněny proti tekoucí vodě a vlhkosti.

2. Poloha vzhledem k vodovodním a odpadovým potrubím:

Sprchový box by měl být co nejblíže vodovodním a odpadovým potrubím. To usnadní instalaci a minimalizuje náklady na dodatečné potrubí. Pokud je to možné, vyhněte se umisťování sprchového boxu daleko od těchto potrubí.

3. Osvětlení a ventilace:

Osvětlení a ventilace jsou další důležité faktory. Sprchový box by měl být umístěn na místě, kde je dostatek přirozeného světla, pokud je to možné, a blízko okna nebo ventilačního systému, aby se zabránilo hromadění vlhkosti a tvorbě plísně.

4. Soukromí:

Pokud je to možné, sprchový box by měl být umístěn na místě, které nabízí určitý stupeň soukromí. To je obzvláště důležité, pokud je koupelna sdílena mezi více lidmi.

5. Estetika:

Nakonec, nezapomeňte na estetiku. Sprchový box by měl být umístěn na místě, které je esteticky příjemné a které se hodí k celkovému designu koupelny.

Výběr správného místa pro umístění sprchového boxu je klíčový pro funkčnost, komfort a vzhled vaší koupelny. Pečlivě zvažte všechny tyto faktory před rozhodnutím, kde sprchový box instalovat.

Montáž sprchového boxu: Krok za krokem

Ukázka sprchového boxu Arttec

Montáž sprchového boxu 

Zde naleznete krok za krokem shrnutý postup montáže sprchového boxu. Podrobnější návod k instalaci naleznete vždy u konkrétního zakoupeného produktu. Tento stručný návod vás provede kroky, které jsou s montáží spjaty, takže je na vás, jestli se do instalace pusťte sami nebo práci necháte na zkušeného odborníka.

1. Příprava

Prvním krokem je příprava prostoru. Ujistěte se, že máte dostatek prostoru pro montáž a že podlaha je rovná a stabilní. Připravte si také všechny nástroje, které budete potřebovat, včetně vrtačky, úrovně, šroubováku, měřidla a silikonového tmelu.

2. Sestavení sprchového boxu

Pokud je váš sprchový box dodáván v částech, budete muset nejprve tyto části sestavit. Postupujte podle pokynů výrobce. Ujistěte se, že všechny části jsou pevně připojeny a že konstrukce je stabilní.

3. Instalace vaničky nebo sprchového žlabu

Vanička nebo sprchový žlab by měly být nainstalovány jako první. Ujistěte se, že jsou rovně a pevně připojeny k podlaze a že jsou správně připojeny k odpadu. Použijte úroveň, aby jste se ujistili, že jsou rovné.

4. Montáž zdi a dveří

Poté přijde montáž zdi a dveří sprchového boxu. Opět postupujte podle pokynů výrobce. Ujistěte se, že všechny části jsou pevně připojeny a že dveře se správně otevírají a zavírají.

5. Aplikace silikonového tmelu

Posledním krokem je aplikace silikonového tmelu na všechny švy a spoje, aby byla zajištěna vodotěsnost sprchového boxu. Nechte tmel vyschnout podle doporučení výrobce než sprchu použijete.

6. Kontrola

Po dokončení montáže proveďte kontrolu, abyste se ujistili, že všechny části jsou pevně připojeny a že není žádný únik. Pokud narazíte na jakékoliv problémy, obraťte se na odborníka nebo výrobce.

Pamatujte, že pokud nejste zkušeni v instalaci sprchových boxů, může být bezpečnější a efektivnější najmout odborníka. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete pro DIY přístup nebo najmutí profesionála, správná instalace sprchového boxu zvýší komfort a funkčnost vaší koupelny.

Vyberte si z naší široké nabídky sprchových boxů

Sprchové boxy jsou skvělým způsobem, jak dosáhnout moderního vzhledu koupelny. Mají vůči klasickému sprchovému koutu několik výhod. Největší výhodou je to, že poskytují lepší ochranu proti únikům vody a nečistotám. Oproti klasickému sprchovému koutu se snadněji čistí a nemusíte se starat o jeho údržbu. Sprchové boxy jsou také dostupné ve různých cenových relacích a můžete je snadno přizpůsobit vašim potřebám a vkusu.