Jak zasilikonovat sprchový kout svépomocí

Silikonování sprchového koutu je velmi důležitá část při jeho instalaci, kterou nedoporučujeme vynechat. Silikon slouží jako těsnění, zabraňuje únikům vody a chrání také spáry před plísněmi. Slouží i k vyplnění menších mezer a spár, což zabraňuje navlhnutí a pronikání vody a plísní do těchto míst. Silikon je také nutné pravidelně měnit, jelikož je každodenně vystaven vodě a ta na něm zanechá stopy.

1. Příprava: Nejdříve je potřeba připravit si všechny potřebné nástroje a materiály. Mezi základní patří nový silikon v aplikační pistoli, řezací nůž, kartáč nebo houbička na čištění a líh nebo technický benzin.

2. Odstranění starého silikonu: Pokud svůj sprchový kout poprvé ošetřujete silikonem, tento krok můžete vynechat. Po nějakém čase může být silikon ve špatném stavu, vzhledem k jeho častému vystavování vodě. Je tedy potřeba ho vyměnit. Nejprve je potřeba odstranit starý silikon pomocí řezacího nože a co se nepovede odstranit na poprvé, tak pomocí kartáče nebo houbičky spolu s lihem nebo technickým benzinem hravě odstraníme zbytky silikonu.

3. Očištění povrchu: Poté je třeba očistit všechny povrchy, na které budeme aplikovat silikon. Je potřeba plochu odmastit, aby na ni nový silikon krásně přilnul a toho dosílíme právě použitím technického benzinu nebo lihu a hadříku. Povrchy by měly být zcela suché a čisté, aby silikon dobře držel.

4. Aplikace silikonu: Nyní můžete začít s aplikací silikonu. Silikon je nejlepší používat sanitární a transparentní, aby nebyl na první pohled vidět. Silikonovou těsnicí hmotu vyndejte z obalu a vložte ji do stříkací pistole. Poté začněte aplikovat silikon do spár a štěrbin kolem sprchového koutu. Dbejte na to, abyste aplikovali silikon rovnoměrně a abyste zaplnili všechny mezery a spáry. Pomocí stěrky nebo prstu a mýdlové vody silikon zahladíte a zároveň přebytečný silikon odstraníte.

5. Nechte silikon zaschnout: Po aplikaci silikonu byste měli nechat hmotu zaschnout podle pokynů výrobce. Obvykle to trvá několik hodin nebo dokonce až několik dní, záleží na typu silikonu, který použijete.

6. Finální úpravy: Po zaschnutí silikonu můžete přistoupit k finálnímu čištění. Použijte mýdlovou vodu nebo speciální čistič silikonu a odstraňte všechny přebytečné zbytky hmoty ze spár a štěrbin.

7. Kontrola: Nakonec zkontrolujte, zda je vše v pořádku a že je silikon dostatečně pevně přilepený. Pokud máte pocit, že je vše v pořádku, můžete s užíváním sprchového koutu pokračovat. Pokud se vám ale zdá, že je něco špatně nebo pokud máte pochybnosti o kvalitě aplikace silikonu, je lepší se poradit s odborníkem, který vám pomůže s nápravou a vyřešením problémů. Je důležité, aby byl sprchový kout dostatečně utěsněný, abyste předešli únikům vody a zničení spár.

Jak zasilikonovat sprchový kout

Ukázka sprchového koutu Sanswiss

Videonávod jak zasilikonovat sprchový kout

Pokud se chcete podívat i na videonávod jak na utěsnění sprchového koutu pomocí silikonu, tak doporučujeme video od RAKO.