Izolace sprchového koutu: se šikovným návodem to zvládnete sami

Izolace sprchového koutu je důležitá, protože pomáhá snižovat úniky vody ze sprchového koutu do jiných částí domu a zabraňuje tvorbě map a odlepování dlaždic a obkladů. To může chránit strukturu domu, jako jsou stěny, stropy a podlahy, před poškozením vlhkostí. Tato izolace také pomáhá udržovat teplo a chlad, které mohou pomoci snížit náklady na vytápění a chlazení.

1. Příprava: Nejprve je nutné připravit všechny nástroje a materiály, které budou potřeba k izolaci sprchového koutu. Budete potřebovat izolační desky nebo izolační fólii, které budou na stěnách, izolační pěnu, která bude na podlaze a další příslušenství, jako je tmel, páska a řezací nůž.

2. Odstranění starého obkladu: Následně je nutné odstranit starý obklad na stěnách a omítku, aby bylo možné nalepit izolační desky. Následně je třeba očistit a vysušit všechny povrchy, na které budeme lepit izolační materiál. Je důležité, aby byly všechny povrchy zcela suché a čisté, jinak by lepidlo nemuselo dobře držet.

3. Příprava podlahy pro izolační materiál: Poté je možné připravit podlahu a stěny pro izolaci. Nejprve je třeba připravit lepidlo podle pokynů výrobce a nanést ho na povrch. Následně můžeme přilepit izolační pásku nebo fólii, případně deskový materiál. Pokud je podlaha rovná, je možné izolační pěnu nalepit přímo na podlahu. Pokud je podlaha nerovná, je nutné použít izolační desky.

4. Nalepení izolačního materiálu: Poté je nutné na stěny nalepit izolační desky a připevnit je k podlaze a stropu. Je důležité, aby byl izolační materiál dobře přilepený a aby nebyly žádné mezery.

5. Nechte lepidlo zaschnout: Po aplikaci izolačního materiálu je třeba nechat lepidlo zaschnout. Doba zaschnutí lepidla závisí na typu lepidla, které použijete, a také na teplotě a vlhkosti v místnosti. Obvykle by lepidlo mělo zaschnout do několika hodin, ale v některých případech může trvat i déle. Je proto důležité se řídit pokyny výrobce a nechat lepidlo dostatečně zaschnout před tím, než s instalací pokračujete dále.

6. Nanesení tmelu: Po zaschnutí můžeme přistoupit k aplikaci tmelu, který slouží k zaplnění menších mezer a spár. Na to jak na tmelení sprchového koutu, se můžete podívat na našem článku: Tmelení sprchového koutu

7. Pokládání obkladů: Po vyschnutí tmelu můžeme přistoupit k opětovnému pokládání obkladů nebo sprchového panelu. Je důležité, aby byly všechny obklady dobře přilepené a aby nebyly žádné mezery.

8. Kontrola: Nakonec je třeba zkontrolovat, zda je izolace sprchového koutu provedena správně. Pokud máte pocit, že je vše v pořádku a že jste izolaci sprchového koutu provedli správně, můžete s instalací pokračovat dále. Pokud se vám ale zdá, že je něco špatně, nebo pokud máte pochybnosti o kvalitě izolace, je lepší se poradit s odborníkem, který vám pomůže s nápravou a vyřešením problémů. Je důležité, aby izolace sprchového koutu byla provedena správně, abyste předešli únikům vody a škodám na vašem bydlení.
Izolace sprchového koutu: se šikovným návodem to zvládnete sami

Ukázka sprchového koutu Ravak

Videonávod na izolaci sprchového koutu

Pokud se chcete podívat na videonávod jak izolovat sprchový kout, doporučujeme následující video od STACHEMA.