Jak vyčistit zaschlé kapky na skle sprchového koutu?

Kapky na skle sprchového koutu nejspíše trápí každého z nás, kdo doma sprchový kout má. Bohužel se tomu nedá úplně vyhnout, ale je pár způsobů, jak jim předejít. Na skle, které je vyrobeno z čirého skla budou kapky viditelné nejvíce, ovšem lze pořídit skla s pískováním, u kterých se kapky vody lépe ztratí.

Pokud Vás zaschlé kapky na sprchovém koutu opravdu obtěžují, je možnost po každém sprchování stírat vodu ze sprchového koutu stěrkou, což ale může být po čase otravné taky. Lehčí variantou je na sklo nanést speciální přípravek, který zvládne odpuzovat vodu a kapky se tak nebudou přichycovat na skle u sprchového koutu. Možností je i u vody změřit tvrdost a následně pořídit filtry se změkčovadly vody.

Jak vyčistit zaschlé kapky na skle sprchového koutu?

Jak vyčistit zaschlé kapky na skle sprchového koutu? Zdroj: freepik.com

Pokud vás i tak zaschlé kapky trápí, existuje několik způsobů, jak můžete vyčistit zaschlé kapky na skle sprchového koutu:

1. Suchý hadřík: Použijte suchý hadřík nebo papírovou utěrku k odstranění co největšího množství zaschlých kapek ze skla.

2. Směs vody a octa: Poté můžete použít speciální čistič skla nebo teplou směs vody a octa, kterou nanesete na sklo a necháte působit několik minut. Poté sklo opláchněte teplou vodou a otřete do sucha.

3. Šťáva z citronu: Pokud ani jeden z těchto způsobů nepomůže, můžete použít samostatnou šťávu z cistronu. Nalijte šťávu do lahve s rozprašovačem a postříkejte sklo. Nechte působit několik minut a poté sklo opláchněte teplou vodou a otřete do sucha. Citronová šťáva by měla pomoct rozpustit zaschlé kapky a mýdlovou vodu.

4. Houbička: Pokud ani tento způsob nepomůže, můžete zkusit použít houbičku nebo kartáč s tvrdými štětinami. Opatrně škrábněte zaschlé kapky ze skla, ale pozor, abyste nenarazili příliš tvrdě a nerozškrábali povrch skla.

5. Odstranění pomocí páry: V případě velmi zaschlých kapek můžete sklo vystavit působení horké páry. Například pomocí žehličky s parní funkcí nebo parním čističem můžete zaschlé kapky rozpustit a snadno je odstranit.

Snadnějšímu čištění může předcházet i pečlivý výběr sprchového koutu

Při plánování rekonstrukce koupelny nebo výběru nového sprchového koutu je důležité zvážit nejen estetické aspekty, ale také praktičnost a snadnost údržby. Čištění sprchového koutu může být náročné, zvláště pokud je vyroben z materiálů, které snadno shromažďují vodní kámen a nečistoty. Zde jsou některé typy sprchových koutů, které jsou ideální pro snadné čištění a udržování:

  1. Skleněné sprchové kouty s povrchovou úpravou: Sklo je oblíbeným materiálem pro sprchové kouty pro jeho moderní vzhled a schopnost propouštět světlo. Nicméně, sklo může snadno shromažďovat vodní kámen a nečistoty. Skleněné sprchové kouty s povrchovou úpravou, jako je například Antidrop nebo Coated Glass, mají však speciální vrstvu, která brání usazování nečistot, usnadňuje čištění a prodlužuje životnost skla.

  2. Sprchové kouty z akrylátu: Akrylát je dalším materiálem, který je oblíbený pro sprchové kouty. Je lehký, odolný a snadno se čistí. Akrylátové sprchové kouty jsou navíc obvykle dostupné v mnoha designech a barvách, takže si můžete vybrat ten, který nejlépe odpovídá vašemu vkusu a stylu koupelny.

  3. Bezrámové sprchové kouty: Bezrámové sprchové kouty jsou moderní a elegantní volbou, která také usnadňuje čištění. Bez rámu neexistují těžko dostupná místa, kde by se mohly hromadit nečistoty, takže udržování těchto sprchových koutů čistých je mnohem snazší.

Při výběru sprchového koutu je také důležité zvážit typ dveří. Posuvné dveře mohou být těžké čistit, zatímco otevírací dveře nabízejí snadnější přístup k čištění.

Nakonec, bez ohledu na typ sprchového koutu, který si vyberete, pravidelné čištění a údržba jsou klíčové pro udržení jeho vzhledu a funkčnosti. Pokud si vyberete sprchový kout, který je snadno čistitelný a udržovatelný, ušetříte čas a úsilí a dlouhodobě také peníze.