Vodní kámen v koupelně: Jak vyčistit sprchový kout od vodního kamene

Vodní kámen je jedním z nejčastějších problémů, se kterými se setkáváme v našich koupelnách, zejména na skleněných dveřích sprchových koutů, kohoutcích a sprchových hlavicích. Jeho vznik je spojený s tvrdostí vody.

Proč vodní kámen vzniká a jak se mu dá předcházet

Tvrdá voda obsahuje vyšší množství minerálů, zejména vápníku a hořčíku. Když teplá voda odpařuje, minerály zůstávají a vytvářejí vrstvu vodního kamene na površích, se kterými přišla voda do styku.

Vodní kámen může být obtížné úplně zabránit, zejména pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou, ale existují způsoby, jak jeho výskyt minimalizovat:

  1. Čištění: Pravidelné čištění sprchového koutu a kohoutků může pomoci zabránit hromadění vodního kamene.

  2. Sušení: Po použití sprchy vždy vysušte sklo a kovové části, aby se zabránilo usazení minerálů.

  3. Filtry: Filtry na sprchové hlavice mohou pomoci snížit množství minerálů v teplé vodě.

  4. Měkká voda: Pokud je to možné, instalace systému pro změkčování vody může výrazně snížit množství vápníku a hořčíku v domácnosti.

Tipy a triky na vyčištění vodního kamene

Pokud již máte vodní kámen, nezoufejte. Zde je několik tipů a triků, jak vyčistit sprchový kout od vodního kamene:

  1. Domácí roztoky: Ocet je přírodní kyselina, která je skvělá na odstraňování vodního kamene. Můžete smíchat roztok z rovných dílů vody a bílého octa, postříkat tím postižené oblasti a nechat působit 15 až 30 minut, než otřete a opláchnete.

  2. Komerční čistící prostředky: Existují také komerční čistící prostředky určené k odstranění vodního kamene. Je důležité dodržovat pokyny na obalu a vždy opláchnout prostředek po použití.

  3. Starý kartáček nebo houbička: Pro odstranění vodního kamene je užitečné mít k dispozici starý zubní kartáček nebo houbičku. Tyto nástroje mohou pomoci odstranit vodní kámen z těžko dostupných míst.

  4. Preventivní stříkání: Po každém použití sprchy můžete sklo a kohoutky opláchnout čistou vodou a pak je otřít suchým ručníkem nebo utěrkou. Můžete také vyzkoušet preventivní stříkání octem nebo speciálním čistícím prostředkem na bázi octa po každé sprše.

Vodní kámen může být nepříjemný, ale s těmito tipy a triky můžete svůj sprchový kout udržet čistý a svěží.

Vodní kámen v koupelně: Jak vyčistit sprchový kout od vodního kamene

Polysan Zoom Line Black obdélníkový sprchový kout

V boji proti vodnímu kameni může pomoct i pečlivý výběr sprchového koutu

Při plánování rekonstrukce koupelny nebo výběru nového sprchového koutu je důležité zvážit nejen estetické aspekty, ale také praktičnost a snadnost údržby. Čištění sprchového koutu může být náročné, zvláště pokud je vyroben z materiálů, které snadno shromažďují vodní kámen a nečistoty. Zde jsou některé typy sprchových koutů, které jsou ideální pro snadné čištění a udržování:

  1. Skleněné sprchové kouty s povrchovou úpravou: Sklo je oblíbeným materiálem pro sprchové kouty pro jeho moderní vzhled a schopnost propouštět světlo. Jedním z pokročilých způsobů, jak se efektivně vypořádat s problémem vodního kamene, je využití speciální povrchové úpravy skla, jako je Antidrop nebo Coated Glass. Tyto technologie byly vyvinuty s cílem minimalizovat usazování vodního kamene na skleněných površích sprchových koutů.

    Antidrop je inovativní technologie, která zabraňuje přilnavosti vody a vodního kamene ke skleněným povrchům. Její funkce spočívá v tom, že na sklo vytváří ultra tenký a průhledný film, který zlepšuje skluznost vody na povrchu skla a zabraňuje tak usazování vodního kamene. Díky tomu je sklo snadněji udržovatelné a výrazně se prodlužuje jeho životnost.

    Coated Glass je další účinná technologie, která zlepšuje odolnost skla vůči usazeninám vodního kamene. Tato povrchová úprava spočívá v nanesení speciálního povlaku, který vytváří ochrannou bariéru mezi sklem a vodou. Tato bariéra zabraňuje přímému kontaktu vody se sklem a tím minimalizuje možnost vzniku vodního kamene.

    Použití těchto povrchových úprav na skleněné sprchové kouty může významně snížit potřebu čištění a udržování a tím ušetřit váš čas a úsilí. Navíc tato úprava skla nejenže zlepšuje vzhled a funkčnost vašeho sprchového koutu, ale také prodlužuje jeho životnost a zachovává krásu a lesk skla po delší dobu.

  2. Sprchové kouty z akrylátu: Akrylát je dalším materiálem, který je oblíbený pro sprchové kouty. Je lehký, odolný a snadno se čistí. Akrylátové sprchové kouty jsou navíc obvykle dostupné v mnoha designech a barvách, takže si můžete vybrat ten, který nejlépe odpovídá vašemu vkusu a stylu koupelny.

  3. Bezrámové sprchové kouty: Bezrámové sprchové kouty jsou moderní a elegantní volbou, která také usnadňuje čištění. Bez rámu neexistují těžko dostupná místa, kde by se mohly hromadit nečistoty, takže udržování těchto sprchových koutů čistých je mnohem snazší.

Při výběru sprchového koutu je také důležité zvážit typ dveří. Posuvné dveře mohou být těžké čistit, zatímco otevírací dveře nabízejí snadnější přístup k čištění.

Nakonec, bez ohledu na typ sprchového koutu, který si vyberete, pravidelné čištění a údržba jsou klíčové pro udržení jeho vzhledu a funkčnosti. Pokud si vyberete sprchový kout, který je snadno čistitelný a udržovatelný, ušetříte čas a úsilí a dlouhodobě také peníze.